13 March 2013

Otello...

Andras Chiriliuc și Maestro Corneliu Murgu.

Am văzut ultima punere în scenă a capodoperei lui Giuseppe Verdi, Otello, de la Metropolitan, producția extraordinară din 1994 a lui Elijah Moshinsky - reluată în octombrie 2012 cu Renee Fleming și Johan Botha în rolurile principale - acum însă cu Jose Cura și Krassimira Stoyanova, soprană de origine bulgară. Sublim, în toate privințele, chiar și al vocilor, în ciuda slalomului continuu al lui Cura între impulsivitate și pace. Dar, oricât de mult i-aș iubi și admira deopotrivă pe Johan Botha, Jose Cura, sau pe alți mari interpreți ai rolului Otello, precum Vladislav Piavko, Placido Domingo, Mario del Monaco sau Jon Vickers, există un Otello pe care l-am simțit atât de viu și atât de acolo: Corneliu Murgu.

În 2001, elev la Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, am colaborat cu Opera Română din Timișoara pentru punerea în scenă a operei Otello de Giuseppe Verdi, această capodoperă a artei lirice, o premieră după mulți ani în România, avându-i în rolurile principale pe Corneliu Murgu și Ștefania Ștefan. Povestea era acolo. Vie și neîntinată. Ca o taină pogorâtă din partiturile verdiene pentru oameni. Și oamenii au simțit-o și iubit-o ca atare.

Mi-ar lua prea mult timp. Necuvinte... pentru a mărturisi totul... de la mirosul scenei și praful la ridicarea cortinei, la momentul în care Otello se aruncă la podea la Dio mi potevi scagliar... și ultima îmbrățișare a Desdemonei. Poate avem tendința să idealizăm trecutul. Dar ce viață în sunete, ce voce în șoapte ce puls în fiecare moment de tăcere... Unde sunt toate acestea astăzi? Devin artiștii niște marionete tehnice goale de orice suferință? Suntem victimele unei tehnologizări sufletești sau vrem cu adevărat să ne omorâm personajele în scenă?

Am regăsit un moment în care celebrul tenor român, la Sao Paolo, cântă împreună cu Diva Aprile Millo duetul Gia nella notte densa din marea creație verdiană. Totul este acolo...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...